Tuesday, October 30, 2012

Apa ada pada DURIAN CREPE ?



Sana sini orang dok bercakap pasal Durian Crepe ni..nak2 kat FB huhu..sana orang jual, sini orang makan..adoii aku ni dok terliur je lah tengok licin je kulit kuning2/hijau2 teww..tak tahu camne rasanya durian crepe ni..sedap kerr??

Tapi aku rasa, pada siapa yang biasa kuih ketayap mungkin senang & pasti menjadi..aku biasa jugak buat ketayap..eemm..ingat nak try buat lah! jom tengok recepi & cara2 nak buat durian crepe ni..

Cantik olahan gambar kak azlita!

Credit to Masam Manis  untuk resepi & gambar yang cantik2..kak azlita buat rujukan resepi dari Hesti jugak! TQ you both!

Resepi Crepe (Kulit)
250gm tepung gandum
3 biji telur
500ml santan
1/2 sudu teh garam
1 sudu teh pandan emulco
1 sudu teh pewarna hijau
*Satukan semua bahan di atas, blender & ditapis

Durian filing 
1 cawan non dairy whipping cream
Isi durian
*Pukul whipping cream menggunakan mixer hingga kental. Pisahkan isi durian & lumatkan

Cara2
Sediakan kuali leper yang tak melekat..kuali mesti benar2 panas, letak sedikit minyak. Tuangkan sesenduk kecil adunan tadi, ratakan hingga menjadi crepe. Tak perlu terbalikkan, bila permukaan crepe dah kering, angkat & biarkan sejuk. Cara nak balut crepe ngan filingnye plak: Bentangkan sekeping crepe, letakkan whipping cream kat tengah2 & letakkan isi duiran kat atas cream tadi (rujuk gambar atas) Kemudian lipatkan crepe.
*Simpan dalam peti ais seketika untuk rasa yang lebeh enak!

Nah ini lah hasilnye! Nampak sedap kan?

Rasa tak sabar nak buat sendiri..tapi cam tak jumpa orang jual durian..mintak kat kebun jiran belakang rumah ni blehhh??





No comments:

Post a Comment